15 Mart 2012 Perşembe

IZGARA TAVUK ŞİŞ VE ARPA ŞEHRİYELİ PİRİNÇ PİLAVI

Elektrikli ızgarada 15 dk hazırladığım pratik bir yemek.
Aslında tavuk göğüs etiyle hazırlanıyor ama eşim göğüs etini pek bir yavan bulduğu için ben genellikle sürekli alışveriş yaptığım tavukçuda but sarmanın derisini ve kemiğini çıkarttırarak kuşbaşı şeklinde doğratıp hazırlattırıyorum.
IZGARA TAVUK ŞİŞ
MALZEMELER:    1 kg kuşbaşı doğranmış tavuk sarma
                                 2 diş sarımsak
                                 1 yemek kaşığı yoğurt
                                 1 yemek kaşığı zeytinyağı( isteğe bağlı)
                                 tuz, kekik,pulbiber,karabiber,kimyon
                                 çöp şiş
YAPILIŞI:     Tüm malzemeyi tavukla karıştırıp en az 2 saat dinlendiriyoruz.Ben genellikle sabahtan tavuğu hazırlar pişireceğim saate kadar dolapta bekletirim.Pişireceğim zaman çöp şişlere dizer (arzu ederseniz aralarına domates ve yeşil biberde dizebilirsiniz) ısıttığım ızgarada çevirerek pişiririm.

ARPA ŞEHRİYELİ PİRİNÇ PİLAVI
MALZEMELER:
2 su bardağı baldo pirinç
1/2 Çay bardağı şehriye (arpa, tel ya da çiçek olabilir)
4 Yemek kaşığı sıvı yağ (ayçiçek, zeytinyağı, kanola, mısır özü yağı vs. olabilir)
3+1/2  Su bardağı kaynar su+ pirinci ıslamak için kaynar su
2 Yemek kaşığı iri tuz (turşuluk)
1 Tatlı kaşığı tuz

YAPILIŞI
Pirinci ayıklayıp derin bir kap içine alalım.
pirincin üzerini geçecek kadar kaynar su ve iri tuzu ilave ederek nişastasının çıkması için 2 saat bekletelim.
Daha sonra pirinci yıkayıp, suyunun süzülmesi için bir kenara bırakalım.
Bu arada yayvan bir tencerede sıvı yağ ile şehriyeyi kavuralım.
1-2 Dakika kavurduktan sonra pirinci de tencereye ilave edelim ve kavurmaya devam edelim.
Daha sonra 3,5 su bardağı sıcak suyu ve tuzu ve  ekleyerek karıştıralım ve tencerenin kapağını kapatalım.
Önce yüksek, daha sonra kısık ateşte  pişirip ocağın altını kapatalım.
Tencere ile kapak arasına bir havlu kağıt sıkıştırarak, tencereyi ocaktan alalım ve üzerini havlu ya da sofrabezi ile örterek demlenmeye bırakalım.
Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder