29 Şubat 2012 Çarşamba

PORTAKALLI KREM KARAMELLİ KEK (KUDRETULLAH)



Merhaba sevgili dostlarım, bugün sizlerle paylaşmak istediğim tarif  benim sıkça yaptığım ve çok beğenilen bir kek tarifi. Aslında görüntüsü oldukça şık olan bu kek, pasta yapmak isteyen fakat uzun uzun süslemeye zaman ayıramayanlar için ideal bir tarif. Bir çırpıda yapacağınız muhteşem bir lezzet şöleni...

Tarifi ilk YASEMİN MUTFAKTA da görüp denemiştim. O gün bu gündür kaç kez yaptım sayısını unuttum. Kendisi benim favori pastalarımdan oldu.Yasemin arkadaşım tarifi öyle açıklayıcı yazmışki anlamamak mümkün değil tarifi aynen aktarıyorum.


Malzemeler

Karamel için:

·         1/2 su bardağı şeker
Krema için:

·         4 yumurta

·         3 yemek kaşığı şeker

·         1 paket vanilya

·         500 ml süt

·         2 portakalın kabuğunun rendesi
Kek için:

·         3 yumurta

·         1 su bardağı şeker

·         1/2 su bardağı süt

·         1/2 su bardağı sıvı yağ

·         1 paket vanilya

·         2 portakalın kabuğunun rendesi

·         1,5 su bardağı un

·         1 paket kabartma tozu

·         3 yemek kaşığı kakao
Yapılışı

1.       Fırını 175 derecede ısıtın.

2.      Dibi kalın bir sos tenceresinde karamel için yarım su bardağı şekeri tamamen sıvılaşıp rengi dönene kadar eritin. Dikkat edin şeker çabuk yanar, onun için başından ayrılmayın.

3.      Karameli kalıba boşaltın. Kalıbı yağlamayın!. Kullanılacak kalıp kesinlikle kelepçeli kalıp veya silikon kalıp olmamalıdır. Teflon standard boylarda bir kek kalıbı yahut şık bir sunum için süslü teflon kek kalıbı olabilir.

4.      Krem karameli hazırlamak için; derin çelik veya cam karıştırma kabına, tüm malzemeleri koyun. Çırpma teliyle homojen bir karışım elde edene kadar çırpın. Mikser kullanmanıza gerek yok. Zaten krema için yumurtaların çok fazla köpürmemesi gerekiyor. Bu yüzden çırpma teli yeterli olacaktır.

5.       Kek için başka bir derin çelik veya cam kasede önce yumurta ve şekeri iyice beyazlayıp kabarana kadar mikserle çırpın. Sonra sırasıyla vanilyayı, yağı ve sütü ilave edip yeniden çırpın. En son un, kabartma tozu, portakal kabuğu rendesi ve kakaoyu ayrı bir kasede karıştırıp, çırpılmış yumurtaya 3 kerede ilave edin. Homojen olana kadar çırpın. Çok fazla çırpmanıza gerek yok.

6.      Karameli döktüğünüz kalıbınıza önce krema karışımını, onun üstünede kek karışımını boşaltın. Gördüğünüz görüntü sizi yanıltmasın. Piştiğinde mucizevi bir şekilde ayrılıyorlar :)

7.       Keki fırında benmari usulünde 40-45 dakika pişirin. (Benmari Yöntemi ile Pişirme: Kalıbı geniş ve derin bir tepsiye veya rosto kabına oturtun. Tepsinin içine kalıbın yarısından biraz daha yukarıya kadar gelecek şekilde kaynar su koyun).

8.      Piştiğini anlamak için kürdan ile test yapın. Keki piştiyse kremasıda pişmiştir. Fırından çıktıktan sonra oda ısısına gelmesini bekleyin. Sonra bir gece buzdolabında dinlendirin. Mutlaka soğuması ve dinlenmesi gerekiyor. Eğer aynı gün içinde servis edecekseniz o zaman en az 4 saat buzdolabında dinlendirin. (Servis yapana kadar pastayı kalıbında saklayın, buzdolabına kalıbıyla beraber kaldırın. Servis etmeden en az 30 dakika önce kalıbından servis tabağına ters çevirin. Bir sürede o şekilde buzdolabında bekletin. )

9.      Servis etmek için kalıbı servis tabağına ters çevirmeden önce bıçakla kekin kenarından geçin. Bir iki kere kabın tabanına vurun. Dilimleyerek servis edin. 
Afiyet olsun...

1 yorum:

  1. gerçekten pasta gibi duran çok şık bir kek olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil